menu

понеделник, 5 декември 2016 г.

Щолен



https://www.facebook.com/groups/1434863666753752/



Весела Коледа България!

Щоленът е изключително популярен немски плодов хляб, чието приготвяне се е превърнало в традиция за коледните празници. Характерното за него е, че съдържа голямо разнообразие и количество захаросани или сушени плодове, а отгоре е обилно намазан с масло и покрит с пудра захар.
Тази огромна, изключително вкусна, калорийна коледна бомба и до ден-днешен е най-популярния хляб, приготвян за коледните празници в Германия, изобразяващ младенеца Исус Христос, повит в пелени.


Продукти:

600-650 гр. брашно
1 бакпулвер
щипка сол
250 гр. масло на стайна температура
3 яйца
180 гр. захар
2 пакетчета ванилова захар
2-3  капки бадемова есенция
300 гр. крема сирене или заквасена сметана с 20 % масленост

Още около 350 гр. по ваш вкус:

сухи кайсии /предварително натопени за 15 мин. в ром и след това добре подсушени/
сухи смокини
стафиди
кандирани портокалови кори
кандирани лимонови кори
кандирани череши
белени бадеми
и др.

Още:

150 гр. масло
300 гр. пудра захар

Приготвяне:

В пресято брашно с щипка сол и бакпулвер добавете: меко масло нарязано на кубчета, захар, ванилова захар, бадемова есенция, яйца, крема сирене. Замесете меко тесто.
Добавете към него предварително приготвена смес от сухи кайсии, смокини, ситно нарязани портокалови корички, лимонови корички, и др. Съединете добре с тестото, но не месете прекалено. Оставете 30 мин. в хладилник.
Охладеното тесто разделете на две части. Върху хартия за печене посипана с брашно, разточете всяко парче тесто на 20-15 см., като разточвате само в средата. Краищата на тестото трябва да останат по-дебели. Прихлупете, като книга и леко оформете с ръце, като изострите двата края. Това оформяне на хляба, символизира малкият Исус обгърнат в пелини.
,
Заедно с хартията, пренесете оформеноте тесто в тавата на фурната, като предварително сте направили прегради от фолио. Погледнете снимките стъпка по стъпка.
Печете на 200 градуса около 60 мин. След около 30 мин., покрийте с фолио, намалете фурната на 170 градуса и печете до края.
Топлият Щолен мажете с разтопено масло и пудра захар от всички страни, като няколко пъти повторите намазването и посипването с пудра захар през цедка, докато не свършат продуктите. Внимавайте след изпичане, сладкият хляб е доста крехък!

Така приготвеният Щолен, може да се съхранява в кутия, около 1 месец.

Заповядайте в кулинарната група.
https://www.facebook.com/groups/1434863666753752/

































10 коментара:

  1. Прекрасна рецепта,благодаря!
    Бих искала да попитам,може ли да се замени бадемовата есенция с друга?

    ОтговорИзтриване
  2. Ваня, с какво мога да заменя портокаловите корички? Да си призная, незнам къде се продават такива! Благодаря за рецептата! Ще се пробва!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. С други сухи плодове и ядки по наш вкус и възможности .

      Изтриване
  3. Страхотна рецепта, или поне така изглежда на първо четене. Но имайки предвид опита ти, бих се доверил, Ваня! Ще изпробвам. Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  4. веднага ли след като се оформи щолена се слага да се пече т.е . оставя ли да втаса малко и в каква фурна се слага топла или студена

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма нужда от втасване, защото няма мая. Пече се в загрята фурна на 200 градуса. Успех.

      Изтриване
  5. Страхотен е! На мен ми пое повече брашно, но се получи невероятна вкусотия - само да не си на диета, че като го започнеш - няма спиране!!!

    ОтговорИзтриване

Zu-zu погачице