menu
петък, 9 декември 2016 г.
Как да си направим локум
Продукти:
1 кг. захар
2 с.л. прясно изцеден лимонов сок
300 мл. вода
700 мл. вода
200 гр. пшенично нишесте
20 гр. желатин на прах + 60 гр. вода
1 с.л. розова вода или друга по ваш избор
няколко капки хранителна боя /в случая червена/
ядки по избор
Още:
пшенично нишесте
пудра захар
Приготвяне:
В съд на котлона сложете 300 мл. вода, 1 кг. захар, 2 с.л. лимонов сок. Варете около 8мин, като за баклава.
През това време:
Смесете 20 гр. желатин +60 мл. вода.
В 700 мл. вода добавете 200 гр. нишесте, като бъркате с бъркалка, за да не останат бучки. Сложете на котлона и добавете свареният захарен сироп и разтвореният желатин.
Докато заври сместа си направете едно кафе или чай, телефона под ръка и се въоръжете с 25-30 мин. търпение, за непрекъснато бъркане.
Сред завиране намалете котлона на ниска степен / керамична плоча от 1 до 10, варете на 5/, бъркайте непрекъснато, докато сместа стане гъста и трудно пада от бъркалката. Махнете от котлона и добавете розова вода и капка по капка хранителна боя, докато не получите желаният от вас цвят. Сместа, сипете в малка тава обложена с фолио. Оставете най- малко 12 часа, на хладно, но не в хладилник.
Охладеният локум обърнете на дъска посипана обилно с нишесте. Махнете внимателно фолиото и посипете локума от горе обилно с нишесте. Оставете още няколко часа /4-5/, като леко покриете със стреч фолио. Нарежете локума с остър нож, като при всяко разрязване топите ножа в нишесте. Всяко парче овалвайте в нишестето което е по дъската. Оставете още 2-3 часа. Готовият, подсушен локум овалвате в пудра захар.
Заповядайте в кулинарната група.
https://www.facebook.com/groups/1434863666753752/
Вода+захар+лимонов сок.
Желатин+вода
Вода+нишесте
Във водата с нишесте се добавя захарният сироп
и желатина
След завиране, намалете котлона и бъркайте непрекъснато.
Готовата смес.
Капки боя, до желаният цвят и розова вода или друг вид есенция.
Обложена тава с фолио.
Сипваме сместа вътре.
Охладеният локум, обръщаме на дъска обилно поръсена с нишесте.
Махаме фолиото.
Поръсваме с нишесте и от горе. Нишестето, абсорбира влажността от локума!
Режем на желаните от нас парчета и ги овалваме отново в нишесте. Оставяме отново така.
Накрая ОВАЛВАМЕ В ПРЕСЯТА ПУДРА ЗАХАР.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
14/02/2019 - 2 Comments
09/05/2016 - 0 Comments
31/10/2015 - 2 Comments
Няма коментари:
Публикуване на коментар