menu

неделя, 14 май 2017 г.

Торта " Страчатела "








Продукти за блата:

4 яйца
150 гр. захар
1 пакетче ванилова захар
60 мл. олио
140 гр. брашно
30 гр. какао
1 пакетче бакпулвер

 Продукти за крем:

600 мл. течна сметана
2 с.л. мед
400 мл. кондензирано мляко
100 гр.натурален или млечен шоколад

За сиропиране:

150 мл. прясно мляко + пакетче ванилова захар

За декорация:

шоколад или по ваш избор

Приготвяне:

Включете фурната на 180 градуса.
Разбийте яйца със захар и ванилова захар, до побеляване. Добавете олио и разбъркайте. Към получената смес добавете смесено брашно с како и бакпулвер. Разбъркайте без миксер. Получената смес сипете във форма за торта 26 см., на дъното с хартия. Печете в загрята фурна 15-18 мин., или до готовност. Готовият блат извадете от формата и оставете да изстине. Разрежете блата на 3 равни части.

Разбийте сладкарска сметана с мед. Добавете кондензирано мляко и отново разбъркайте с миксер. Добавете и настърган шоколад на едро. Разбъркайте без миксер, но много внимателно.

Върху поднос сложете първата част от блата, с ринга от формата за торта. Сиропирайте.
Добавете 1/3 от крема, втората част от блата, сиропирайте, 1/2 от крема и така, докато завършите с крем. Оставете няколко часа в хладилник.
Извадете тортата от ринга и декорирайте.

Използвах белачката за моркови, за да настържа шоколада!

Заповядайте в кулинарната група.
https://www.facebook.com/groups/1434863666753752/
























12 коментара:

  1. страхотна е утре ще я пробвам

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотно изглежда, но имам един въпрос-каква е сметаната?ПодсладенА ли е и каква марка е?

    ОтговорИзтриване
  3. Колко парчета излизат горе долу?

    ОтговорИзтриване
  4. Пресече ми се сметаната от меда, не знам защо! Сега ще разбия със захар ново количество! И блата не се вдига достатъчно за да станат три блата,само два станаха! Нещо не е доизпипана тази рецепта!

    ОтговорИзтриване
  5. При мен се получи тортичката ,два блата но моята тавичка е по голяма.

    ОтговорИзтриване
  6. Здравейте, благодаря за рецептата. Снощи я правих и бих искала да обърна внимание на следващите, които ще я правят, на няколко момента:
    -времето за изпичане на блата с тези количества е доста повече от 18мин, на мен лично ми отне около 55мин. И първите около 30мин не отваряте вратата на фурната, защото сместа спада;
    -сметаната се пресече от двете лъжици мед, който беше домашен (произведен от моето семейство). Втори път разбивах сметана, вече със захар. Тук да допълня, че сметаната е доста и е хубаво да използвате дълбока купа, защото иначе много пръска при разбиването. Сложих млечен шоколад в крема;
    -след смесването на всички продукти за крема ми се стори, че стана доста течен и не бях сигурна, че ще държи форма, за това сложих половин пакетче желатин в сместа.
    Каквото опитах от купата за крема и трохите от блата - много ми хареса на вкус.

    ОтговорИзтриване
  7. Здравейте, вече няколко пъти правя тортата и стана любима на всички в къщи, но дъщеря ми, която е на 5г. скоро ще има РД, въпроса ми е дали тази торта е подходяща за обличане с фондан, трябва ли да се прави нещо допълнително, като имате в предвид че досега не съм правила торта с фондан, но .....

    ОтговорИзтриване
  8. здравейте, тази торта подходящ ли е за обличане с фондан

    ОтговорИзтриване
  9. Два пъти правя крема и не става.....

    ОтговорИзтриване
  10. Да знаете сметаната трябва да е подсладена, защото с другата не става полученото на снимките. Лично аз сложих желатин и във фризера да се замръзява. По-късно ще видя какъв ще е резултата. Жалкото е, че е за рд на момчето ми, което така я очакваше!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Как так ще слагате подсладена сметана при условие, че има кондензирано мляко и шоколад? Първо потърсете грешката във вас и продуктите които използвате, преди да давате каквито и да е съвети. Поздрав

      Изтриване
  11. Здравейте!Два пъти правя тортата и се получава.Излизат 3 платки по 2-3см.За крема ползвам 35% животинска сметана за разбиване на олимпус,предварително охладена,сгъстено мляко също охладено и всичко се получава.

    ОтговорИзтриване

Zu-zu погачице