menu
четвъртък, 20 юли 2017 г.
Питка " Миня "
Необходимите продукти и начинът на приготвяне ще намерите в електронната книга
"Брой до 12"
Продукти:
200 мл. прясно мляко
42 гр. прясна мая
1 ч.л. захар
2 яйца
180 гр. кисело мляко
50 мл. олио
1 ч.л. сол
750-800 гр. брашно
Още:
1 яйце
50 гр. меко масло
грис или царевично брашно /за качамак/
микс семена
Приготвяне:
В топло прясно мляко добавете захар, мая и 2-3 с.л. от брашното. Оставете да шупне.
Разбийте леко 2 яйца и добавете кисело мляко, олио, шупналата мая и с постепенно добавяне на брашно смесено със сол, замесете меко тесто. Оставете 30 мин., да втаса.
Втасалото тесто разделете на две равни части. Едната оставете покрита, а другата разделете на 4 равни части. Оформете топчета и всяко разточвате на кръгла кора, една педя. Редете ги едно върху друго, като между всяко мажете с меко масло, само на последното четвърто,не. Разточете на кръгла кора 40-42 см. Разрежете на я на 16 равни части, като за кифлички. На всяко получено парче правите разрез от върха към широката част на, около 3 см. и широк разрез 3 до 4 см. Подпъхнете върха през разреза два пъти. Следва навиване, като кифла от широката част, към върха. Така направете и останалите 15 части. Редете ги в тава с хартия, 30 см.
От останалото тесто отделете тесто, колкото топка за тенис. Оставете настрани. По-голямата част разточете на правоъгълна кора широка около две педи. Намажете с меко масло и навийте на равно руло.Рулото се намазва с леко разбит белтък от всякъде и се овалва, в галета или царевично брашно. Свива се на кръг и се слага в центъра на тава, като се оставя място за оформеното топче. С чиста ножица се правят разрези под наклон,но не до долу.Разрезите се правят на 2 см. един от друг.,като всяко отрязано парче се придръпва в страни,леко да покрие кифличката до него. Останалото топче тесто намажете с разбит белтък и потопете в микс семена. Сложете внимателно в центъра на питката. Така оформената питка се оставя около 20-30 мин. да втаса. През това време загрейте фурната на 220 гр., смесете останалият белтък с жълтъка на яйцето.С него намажете само оформените " кифлички " и печете до златисто.
Заповядайте в кулинарната група.
https://www.facebook.com/groups/1434863666753752/
извор-http://www.minjina-kuhinjica.com/t-e-s-t-a/pogaca-i-proja/prolecna-pogaca/
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
21/08/2014 - 1 Comments
21/08/2016 - 9 Comments
02/04/2015 - 2 Comments
Вани,по-красива питка не съм виждала! Уникална си, слънце !
ОтговорИзтриванеМного ти благодаря.
ИзтриванеСтрахотна питка! Поздравления за идеята и направата!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, ти за вкусните рецепти
ОтговорИзтриванеБлагодаря, за всички рецепти
ОтговорИзтриванеМного ефектна!В най-скоро време ще я пробвам.
ОтговорИзтриванеУникална!В двойна доза на колко да разточа корите? Новак съм но ще се постарая:) Прекрасна пита!
ОтговорИзтриване