menu

понеделник, 18 септември 2017 г.

Торта " Шоколадов мус "








Продукти за блата:

2 яйца
60 гр. захар
40 гр. брашно
15 гр. какао
1/2 пакетче бакпулвер
щипка сол

Продукти за шоколадов мус:

300 гр. шоколад  / минимално 50 % какао/
325 мл. сладкарска сметана

220 мл. подсладена сметана

За сиропиране на блата:

70 мл. еспресо

Още:

какао за поръсване

Приготвяне:

Разделете белтъци от жълтъци. Разбийте белтъците на сняг.
Разбийте и жълтъците със захар до побеляване. Към тях добавете разбитите белтъци и смесено брашно с какао, бакпулвер и щипка сол. Разбъркайте с шпатула.
Получената смес сипете във форма за торта 20-22 см., на дъното и стени, с хартия за печене. Печете в загряна фурна на 180 градуса, 10 мин. Готовият блат оставете да изстине.
Докато печете блата направете шоколадовия мус.
В съд на котлона добавете, ситно нарязан шоколад и 325 мл. сладкарска сметана. Бъркайте на бавен огън, докато се разтопи шоколада. Не смее да завира. Махнете от котлона и оставете да изстине.
Разбийте останалата сметана,но не съвсем и постепенно я добавете в охладения ганаш, като разбърквате с шпатула.

Сложете блата на поднос и около него ринг за торти. Сиропирайте с кафе. Сипете цялото количество шоколадов мус, изравнете и оставете в хладилник, около 6 часа.
Охладената торта извадете от обръча и посипете обилно, с какао през цедка. Декорирайте по ваш вкус.

Заповядайте в кулинарната група.
https://www.facebook.com/groups/1434863666753752/









































7 коментара:

  1. Ваня, благодаря за рецептата и все ми изглежда, че диаметъра и е по-голям.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Използвала съм форма, с диаметър 21 см. Може би така Ви изглежда, заради самите снимки.

      Изтриване
  2. Моята форма е с дм 26 см, трябва ли да увелича продуктите, и ако да - кои и с колко, или да спазя дозата както във Вашата рецепта?

    ОтговорИзтриване
  3. Много се извинявам но бихте ли показали какви точно сладкарски сметана използвате
    Благодаря Ви

    ОтговорИзтриване
  4. Много вкусна стана.Блатодаря ви.Стана точно,като на снимката.

    ОтговорИзтриване
  5. И аз бих искала да знам точно кои сметани сте използвали.

    ОтговорИзтриване
  6. Здравейте, Ваня, можете ли да кажете какви точно са двата вида сметана? Благодаря.

    ОтговорИзтриване

Zu-zu погачице