menu

петък, 24 ноември 2017 г.

Коледни сладки






Необходимите продукти и начинът на приготвяне ще намерите в електронната книга
"Сладка Коледа, с 25 подбрани рецепти"




Продукти:

175 гр. брашно
1/2 чл. бакпулвер
50 гр. захар
1 пакетче ванилова захар
100 гр. меко масло
2 жълтъка

Още:

2 белтъка
щипка сол
50 гр. пудра захар
60 гр. смлени лешници
25 гр. шоколад

Лешници / цели ядки /

Приготвяне:

В пресято брашно добавете захар, ванилова захар, бакпулвер и меко масло. Втрийте маслото в брашното, до образуване на " трохи ". Добавете два жълтъка и замесете меко тесто. Оставете в хладилник 30 мин.
През това време:
Разбийте белтъци с щипка сол. Постепенно добавете пудра захар. Към получената смес добавете ситно настърган шоколад и смлени лешници. Разбъркайте без миксер. Получената смес сипете в шприц с кръгъл накрайник. Включете фурната на 180 градуса.
Върху плот с малко брашно, разточете тестото на 0,5 см. Вадете фигури и редете в тава с хартия. В средата на всяка шприцовате от белтъчната смес и в средата на всяка сладка, забождате по един лешник, като леко притискате да потъне в сместа. Печете в загряна фурна, около 10-12 мин. Сладките трябва да останат бели. След охлаждане, съхранявайте в кутия.

Препоръчвам, двойна доза. От тази излизат, около 35 бр. в зависимост каква форма ще използвате, но повярвайте ми, нижат се една след друга!✌

Ако Ви остане от белтъчната смес, просто шприцовайте върху хартия и печете след изваждане на сладките.

Заповядайте в кулинарната група.
https://www.facebook.com/groups/1434863666753752/


























Извор- Кулинарика


Vanya_Djordjevich

11 коментара:

  1. Страхотна си Ваня. А тези сладки идват точно навреме. Другата седмица ще ги направя а резултата въобще не се съмнявам. Предполагам че лешниците могат да се заменят с орехи.
    Поздрави Катя

    ОтговорИзтриване
  2. Каква е трайността на сладките? Иска ми се да ги направя доста преди Коледа, но пък и да се запази вкусът и консистенцията им...

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте, Ваня! Ако заменя маслото с мас ще станат ли, пробвали ли сте?

    ОтговорИзтриване
  4. Може ли да се направят без миксер?

    ОтговорИзтриване
  5. Претърпях страхотен неуспех. Тестото стана прекалено ронливо и не можеше да се точи изобщо. Усещаха се и странни кисели трохички,които не знам на какво се дължат. А и белтъците ми бяха прекалено течни,явно миксерът ми не е достатъчно мощен. Като цяло нищо не направих :D

    ОтговорИзтриване
  6. Страхотни са, точно ги приготвям, и бих искала да попитам дали в тестото си е захар, или е пудра захар? Тъй като сложих точно всички съставки в реда, както е описано, и престоя тестото 30мин. в хладилник, но остана ронливо, и не може изобщо да се разточи. Къде сбърках?��

    ОтговорИзтриване
  7. Ваня, поздравления за страхотната рецепта!
    В къщи си #облизаха" пръстите!
    Моля,послушайте съвета-не правете една доза!
    Минимум две😁
    Имам един въпрос,възможно ли е да ги декорирам с фондан?
    Благодаря. Успех.

    ОтговорИзтриване

Zu-zu погачице