menu

понеделник, 18 декември 2017 г.

Меденки с глазура





Необходимите продукти и начинът на приготвяне ще намерите в електронната книга
"Сладка Коледа, с 25 подбрани рецепти"




Продукти:

480 гр. брашно
120 гр. захар
100 гр. мед
1 ч.л. сода бикарбонат
50 гр. олио
1 яйце
1/2 ч.л. канела  или подправка за меденки
100 мл. вода

За глазура:

1 белтък
100 гр. пудра захар
1 с.л. вряла вода
1 ч.л. прясно изцеден лимонов сок

Приготвяне:

В съд на котлона карамелизирайте 1 с.л. от захарта, до хубав кафеникав цвят. Махнете от котлона и добавете вода / внимавайте пара /, останалата захар, мед и канела. Върнете на котлона и бъркайте на бавен огън, до разтопяване на захарта. Отново махнете от котлона и добавете 150 гр. от брашното, разбъркайте и добавете олио и яйце. Получената смес сипете в останалото брашно, което сте смесили със сода бикарбонат. Замесете меко тесто. Веднага от тестото правите, топчета от по 20 гр. Редете в тавата на фурната с хартия. Печете в загряна фурна на 200 градуса, около 10-12 мин.
През това време разбийте белтък с пудра захар. Добавете  вряща вода и лимонов сок. Разбъркайте с лъжица.
Половината от топлите меденки се прехвърлят в дълбок съд с капак/ тенджера /, заливат се с половината количество глазура и се похлупва с капака. Съдът се разклаща енергично, като същевременно придържате и капака. Вадете ги, на хартия за печене. По същият начин в същата тенджера, направете и останалите меденки. Оставете да се стегне захарната глазура и съхранявайте в кутия.

 Заповядайте в кулинарната група.
https://www.facebook.com/groups/1434863666753752/





























Vanya_Djordjevich

3 коментара:

  1. Уникални!Искам да попитам доста бройки ли излизат от една доза?Весели празници! :-)

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте Ваня. Бих искала да Ви попитам как белтъците стават така плътни?

    ОтговорИзтриване

Zu-zu погачице