menu

неделя, 31 декември 2017 г.

Питка






Необходимите продукти и начинът на приготвяне ще намерите в електронната книга
"Брой до 12"



Продукти:

100 мл. прясно мляко
100 гр. кисело мляко
100 мл. газирана вода
1 яйце
30 гр. прясна мая
50 мл. олио
1 ч.л сол
1 с.л. захар
около 650 гр. брашно

Още:

50 гр. меко масло
1 яйце за намазване

Приготвяне:

В топло прясно мляко разтворете мая, захар и 1 с.л. от брашното. Оставете да шупне.
В останалото пресято брашно добавете сол, кисело мляко, газирана вода, леко разбито яйце, олио и шупналата мая. Завесете меко тесто. Оставете да втаса.
Разделете  на 4 равни части и оформете топчета.
Всяко топче разточвате на широчина 24 см. Редите ги една върху друго, като между всяко мажете с меко масло. На последното разточено тесто не мажете масло.
В средата сложете една малка чашка за ракия. Тя ще е ориентир докъде ще режете. Режете на 8 части, като за кифлички. Всяка получена част разрязвате на три и сплитане на плитка. По същия начин направете и останалите. След това с нож разрязвате до края и получавате 8 сплетени части. Всяка част от острата страна подвивате на долу и от широката по същият начин. Получавате нещо, като топче. Редите ги в съд 22-24 см, в моя случай тенджера 22 см., на дъното и стените с хартия., като слагате едно в средата и другите около него. Оставете да втаса, намажете с леко разбито яйце и печете на 170 градуса.

Заповядайте в кулинарната група.
https://www.facebook.com/groups/1434863666753752/























Vanya_Djordjevich

5 коментара:

  1. Благодаря!
    Стана прекрасна!
    Здрава и спокойна Нова 2018година!

    ОтговорИзтриване
  2. Направих я за Гергьовден. Стана невероятна. Благодаря ти, мила Ваня, засподелената рецепта.

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотна питка! Браво!👏

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотна питка!Ваня,желая Ви здраве през новата година и много чудесни рецепти!

    ОтговорИзтриване

Коледна питка