menu
неделя, 31 декември 2017 г.
Питка
Необходимите продукти и начинът на приготвяне ще намерите в електронната книга
"Брой до 12"
Продукти:
100 мл. прясно мляко
100 гр. кисело мляко
100 мл. газирана вода
1 яйце
30 гр. прясна мая
50 мл. олио
1 ч.л сол
1 с.л. захар
около 650 гр. брашно
Още:
50 гр. меко масло
1 яйце за намазване
Приготвяне:
В топло прясно мляко разтворете мая, захар и 1 с.л. от брашното. Оставете да шупне.
В останалото пресято брашно добавете сол, кисело мляко, газирана вода, леко разбито яйце, олио и шупналата мая. Завесете меко тесто. Оставете да втаса.
Разделете на 4 равни части и оформете топчета.
Всяко топче разточвате на широчина 24 см. Редите ги една върху друго, като между всяко мажете с меко масло. На последното разточено тесто не мажете масло.
В средата сложете една малка чашка за ракия. Тя ще е ориентир докъде ще режете. Режете на 8 части, като за кифлички. Всяка получена част разрязвате на три и сплитане на плитка. По същия начин направете и останалите. След това с нож разрязвате до края и получавате 8 сплетени части. Всяка част от острата страна подвивате на долу и от широката по същият начин. Получавате нещо, като топче. Редите ги в съд 22-24 см, в моя случай тенджера 22 см., на дъното и стените с хартия., като слагате едно в средата и другите около него. Оставете да втаса, намажете с леко разбито яйце и печете на 170 градуса.
Заповядайте в кулинарната група.
https://www.facebook.com/groups/1434863666753752/

Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
02/02/2022 - 0 Comments
20/02/2016 - 7 Comments
09/05/2020 - 0 Comments
Благодаря!
ОтговорИзтриванеСтана прекрасна!
Здрава и спокойна Нова 2018година!
Направих я за Гергьовден. Стана невероятна. Благодаря ти, мила Ваня, засподелената рецепта.
ОтговорИзтриванеСтрахотна питка! Браво!👏
ОтговорИзтриванеСтрахотна питка!Ваня,желая Ви здраве през новата година и много чудесни рецепти!
ОтговорИзтриванеРазкошна питка
ОтговорИзтриване