menu

събота, 23 декември 2017 г.

Постна питка с паричка







Продукти:

250 мл. газирана вода
1 с.л. захар
1/2 кубче мая / 21 гр. /
5 с.л. олио
1 ч.л. сол
500 гр. брашно

Приготвяне:

В газирана вода на стайна температура, разтворете захар, мая и 1 с.л. от брашното. Оставете да шупне.
В пресято брашно добавете сол, шупналата мая и олио. Замесете меко тесто. Оставете да втаса.
Втасалото тесто оформете по ваше желание. Оставете да втаса, след което печете в загряна фурна на 200 градуса до готовност.

В моя случай, форма за торта 22 см. с 9 топчета в едно от тях е паричката, измита и увита във фолио. В средата съм сложила малка консерва / може да се използва и друго в зависимост от голимината на свеща/ , увита във фолио, за да имам място за  свеща, която виждате на снимките.

Заповядайте в кулинарната група.
https://www.facebook.com/groups/1434863666753752/


















Vanya_Djordjevich

2 коментара:

  1. Ваня,страхотна питка стана.Напревих я за Бъдни вечер всички в къщи я харасаха.

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте, Ваня ! Знам че, не ще се повторя , а ще се похилядя - възхищавам ви се искрено!
    За мен, сте човек, който е намерил мястото и призванието си, в нашия объркан свят.
    Тази питка видях от вас и тя беше моята питка за Бъдни вечер. Получи се чудесно. Благодаря!
    И сега ще се осмеля да задам ви въпрос , който като член на кулинарната група, не посмях - просто разни хора, разни идеали и не ми се влиза в безмислени понякога коментари.
    Синът ми обожава течен шоколад - на филийки , в кроасан , палачинки и т.н., но не яде обикновените шоколади на блокчета. След празниците се оказахме с 11 такива шоколада. Може ли идея как да "превърна" блокчетата в течен шоколад , който да запази кремообразната стуктура и след изстиването си ? Много благодаря и продължавайте да "творите" изкуство" с храната !
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване