menu

четвъртък, 3 октомври 2019 г.

Торта " Милка "




Продукти за блат × 4:

3 белтъка
3 с.л. захар
50 гр. печени, смлени лешници
1/2 с.л брашно

Продукти за крем:

12 жълтъка
200 гр. захар
1 с.л. ванилова паста / ванилова захар,  ванилия/
50 гр. брашно
100 гр. царевично нишесте
1 л. прясно мляко

200 гр. бял шоколад Милка
200 гр. Млечен шоколад Милка с лешници  / от малките шоколади по 100 гр., в него лешниците са ситно нарязани/

250 гр. масло на стайна температура

500 мл. подсладена сметана

Приготвяне:

Във форма за торта 26 см., сложете на дъното хартия за печете. Не е нужно да се реже кръг,  просто отворете формата,  сложете лист хартия и затворете ринга. Намажете дъното на формата / хартията/ с малко олио, стените на формата не се мажат с нищо.
Включете фурната на 180 градуса.
Разбийте белтъците и добавете захар. Продължавате да разбиването,  до розтопяване на захарта.  Добавете смлени,  печени лешници и брашно. Разбъркайте с шпатула. Получената смес сипете във формата за торта. Печете в загряна фурна, до суха клечка. Веднага изавдете блата от формата,  като го отделите от стените първо с нож и заедно с хартията прехвърлете върху плот. По същия начин направете още 3 блата, от същите продукти.

Съвет за бърза направа:
1- използвайте кристална захар от ситната.
2- не е нужно да миете бъркалките на миксера,  за всеки блат.
3- не е нужно да миете ринга на формата  за торта на всеки блат, просто слагате нова хартия и я мажете с малко олио.

След като сте направили и последния блат,  можете да направите крема.
В тенджера на котлона сложете 700 мл. от прясното мляко.
Разбийте жълтъците / 12 бр./ със захар, до побеляване. Добавте ватилова паста / ванилова захар,  ванилия/,  смесено брашно с нишесте. Разбъркайте с миксер и в получената смес добавете останалите 300 мл. прясно мляко. Сипете във врящото мляко на котлона и варете крема,  до сгъстяване,  като разбърквате непрекъснато на бавен огън. Готовият крем разделете на две равни части в два подходящи съда, за разбиване. В едната добавете ситно нарязан бял шоколад Милка,  разбъркайте да се разтопи и със същата шпатула разбъркайте другата част в, която сте добавили начупен шоколад Милка с лешници. Покрийте двата крема със стреч фолио,  директно по повърхността на крема и оставете да се охлади.
След охлаждане на двата крема  във всеки, добавяте по 125 гр. меко масло и разбиваме с миксер, до получаване на пухкав крем.
Разбийте и 500 мл. сметана.

Сглобяване на тортата:

На поднос сложете един блат.
Върху него 1/3 от жълтия крем.
1/3 от крема с лешници.
1/3 от сметаната.
Покрийте с втори блат и така,  до края.
Завършване с блат и странично минете с шпатула, за да изравните тортата.
Ако желаете да покриете  тортата  с фондан,  желателно е тортата да пестои няколко часа в хладилник, но ако не, декорирайте със сметана / ще Ви трябва още 300 мл./ или по Ваш вкус.

Тортата е много стабилна и е подходяща за оформяне на етажи и, за облагане с фондан.

Заповядайте в кулинарната група.
https://www.facebook.com/groups/1434863666753752/











































Vanya_Djordjevich_signature

1 коментар:

Zu-zu погачице