menu

понеделник, 21 октомври 2019 г.

Орехов сладкиш.





Продукти:

160 гр. масло на стайна температура
100 гр. захар
5 жълтъка
Кората на един лимон
Сока на половин лимон
75 мл. прясно мляко
200 гр. брашно
1 ч.л бакпулвер/ равна /

Още:

5 белтъка
200 гр. захар
200 гр. смлени орехи
50 едро нарязани орехи

6 с.л. мармалад от кайсии

Приготвяне:

Включете фурната на 180 градуса.
Разбийте масло със захар,  до побеляване. Добавете жълтици, настъргана лимонова кора, лимонов сок,  прясно мляко и брашно смесено с бакпулвер.  След всяко добавяне, разбърквайте. Получената смес сипете в тава 35-20 см., на дъното с хартия за печене или намазана с олио и посипана с брашно.  Печете 13 мин. в загряна фурна.
През това време,  разбийте белтъци със захар. Добавете смлени орехи и разбъркайте с шпатула.
Извадете сладкиша от фурната и намажете блата с мармалад,  а върху него разпределете равномерно ореховата смес. Поръсете с едро нарязания орехи и върнете във фурната,  до готовност или, до получаване на хубав цвят на орехите. След охлаждане, разрежете на малки парченаца 3-3 см, като режете с нож за хляб.

Заповядайтев кулинарната група.
https://www.facebook.com/groups/1434863666753752/






















Vanya_Djordjevich_signature

2 коментара:

  1. Уникален сладкиш от старите тефтери. Браво, Ваня!Без да подценявам вкуса на италианските сладкиши с кремове с маскарпоне, рикота и т.н.(сравнително нови за нас продукти), взеха да ми повтръсват. Едно напомняне, че и ние (не казвам, че българите сме автори на горната и подобни рецепти) си имаме хубави рецепти от нашите майки и баби, винаги е добре дошло. Много ми хареса и рецептата ти за печени (не пържени) толумбички. Всяка вечер отварям страничката ти, за да проследя какво ново си ни поднесла. Всъщност всичко ми харесва тук, а и рецептите са много точни - не съм била подведена досега, макар да не съм от големите кулинарки!

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотен сладкиш.Благодаря Ви за хубавите рецепти.

    ОтговорИзтриване

Zu-zu погачице