menu

неделя, 8 декември 2019 г.

Баклава с домашно точени кори




Продукти за тестото:

560 гр. брашно
1 ч.л. сол
1 с.л. оцет
320 мл. вода
6 с.л олио

За плънка:

400 гр. смлени орехи
150 гр. захар

Още:

200 гр. масло
Бадеми
100 гр. нишесте за изработване на корите

За сироп:

375 гр. захар
375 мл. вода

Приготвяне:

В съд за месене смесете пресято брашно и сол.  Добавяйте по-малко и смесена вода с олио и оцет,  до замесване на хубаво, еластично тесто. Ако месите на ръка, поне 20 мин,  а в машина 10 мин.
Поръсете дъска с малко нишесте,  сложете топката тесто, намажете тестото с няколко капки олио и покрийте с чиста найлонова кесия. Оставете 30 мин., но може и повече.
През това време разтопете масло,смесете смлени орехи и захар.
Намажете тава 28 см. - 30 см. с меко масло.
Отпочиналото тесто разделете на 13 равни части, оформете топчета и ги наредети отново на дъската, покрийте.
12 топчета са баклавата,  а едното е за цвететнцата отгоре. Ако решите,  че не желаете цветенца,  просто използвайте за още една кора.
Всяко топче разточвате с помоща на нишесте по стандартния начин,  за този вид кори, като две от корите трябва да са, малко повече разточени от останалите. Всяка редите върху плот посипан с нишесте и между всяка ръсите с нишесте.  След като разточите всички кори, може да започнете да редите баклавата.
Прилагам линк и на начина на точене на корите. Аз нямам такава точилка и съм ги дърпала на ръка, в началото съм си помагала с моята по-дебела точилка.
https://www.youtube.com/watch?v=vvNzAi9w6TU&feature=related
В намазаната тава сложете една от ония две кори, които са по-големи, така че да покрива и сетните на тавата. Мажете с разтопено масло. Сложете още две кори и между всяка разтопено масло. На четвъртата кора, ръсите орехи със захар. Продължавате по същия начин, но през 3 кори идва ред с орехи.  Последната кора, която е по-голяма сложете последна,  крайщата притиснете на долу с помоща на нож,  трябва да влязат между ръба на тавата и самата баклава. Нарязва се на желаните парчета и се намазва обилно с масло.
Последното 13 топче тесто се разточва на 0,3 см. и се вадят цветенца с формите от снимката по долу. В средата на всяко парче се слага по-голямото цветенце,  намазва се с масло и се добавя по-малкото,  намазва се с масло и в средата на всяко,  се забива бадем,  така че с върха на бадема да усетите дъното на тавата. Готовата баклава, печете 10 мин. на 180 градуса,  намалявате на 160 градуса и печете до готовност.

Сиропиране:

Хладна баклава с горещ сироп или обратно,  гореща баклава с хладен сироп.

Заповядайте в кулинарната група.
https://www.facebook.com/groups/1434863666753752/



























Vanya_Djordjevich_signature

1 коментар:

  1. Благодаря, Ваня, за перфектната баклава. За първи път се изяде цялата, а корите са супер лесни за правене. Тесквах ги с тиквеник и баница. Всичко стана идеално. Отново големи благодарности! Весели празници!

    ОтговорИзтриване

Zu-zu погачице