menu
неделя, 8 декември 2019 г.
Баклава с домашно точени кори
Продукти за тестото:
560 гр. брашно
1 ч.л. сол
1 с.л. оцет
320 мл. вода
6 с.л олио
За плънка:
400 гр. смлени орехи
150 гр. захар
Още:
200 гр. масло
Бадеми
100 гр. нишесте за изработване на корите
За сироп:
375 гр. захар
375 мл. вода
Приготвяне:
В съд за месене смесете пресято брашно и сол. Добавяйте по-малко и смесена вода с олио и оцет, до замесване на хубаво, еластично тесто. Ако месите на ръка, поне 20 мин, а в машина 10 мин.
Поръсете дъска с малко нишесте, сложете топката тесто, намажете тестото с няколко капки олио и покрийте с чиста найлонова кесия. Оставете 30 мин., но може и повече.
През това време разтопете масло,смесете смлени орехи и захар.
Намажете тава 28 см. - 30 см. с меко масло.
Отпочиналото тесто разделете на 13 равни части, оформете топчета и ги наредети отново на дъската, покрийте.
12 топчета са баклавата, а едното е за цвететнцата отгоре. Ако решите, че не желаете цветенца, просто използвайте за още една кора.
Всяко топче разточвате с помоща на нишесте по стандартния начин, за този вид кори, като две от корите трябва да са, малко повече разточени от останалите. Всяка редите върху плот посипан с нишесте и между всяка ръсите с нишесте. След като разточите всички кори, може да започнете да редите баклавата.
Прилагам линк и на начина на точене на корите. Аз нямам такава точилка и съм ги дърпала на ръка, в началото съм си помагала с моята по-дебела точилка.
https://www.youtube.com/watch?v=vvNzAi9w6TU&feature=related
В намазаната тава сложете една от ония две кори, които са по-големи, така че да покрива и сетните на тавата. Мажете с разтопено масло. Сложете още две кори и между всяка разтопено масло. На четвъртата кора, ръсите орехи със захар. Продължавате по същия начин, но през 3 кори идва ред с орехи. Последната кора, която е по-голяма сложете последна, крайщата притиснете на долу с помоща на нож, трябва да влязат между ръба на тавата и самата баклава. Нарязва се на желаните парчета и се намазва обилно с масло.
Последното 13 топче тесто се разточва на 0,3 см. и се вадят цветенца с формите от снимката по долу. В средата на всяко парче се слага по-голямото цветенце, намазва се с масло и се добавя по-малкото, намазва се с масло и в средата на всяко, се забива бадем, така че с върха на бадема да усетите дъното на тавата. Готовата баклава, печете 10 мин. на 180 градуса, намалявате на 160 градуса и печете до готовност.
Сиропиране:
Хладна баклава с горещ сироп или обратно, гореща баклава с хладен сироп.
Заповядайте в кулинарната група.
https://www.facebook.com/groups/1434863666753752/

Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
14/12/2014 - 0 Comments
11/09/2015 - 4 Comments
11/02/2017 - 3 Comments
Благодаря, Ваня, за перфектната баклава. За първи път се изяде цялата, а корите са супер лесни за правене. Тесквах ги с тиквеник и баница. Всичко стана идеално. Отново големи благодарности! Весели празници!
ОтговорИзтриване