menu

събота, 25 април 2020 г.

Фондан глазура




Продукти:

800 г захар 
200 мл вода
100 г глюкоза 

Продукти за захарен сироп :

200 мл вода
100 г захар 

Приготвяна:

В съд на котолна добавете захар, глюкоза и вода. Разбъркайте и включете котлона на най-силната степен. Сложете термометър и когато сиропа достигне 114 °, махнете от котлона. Оставете да се охлади до 70°, след което прехвърлете в подходящ съд за разбиване и разбивате с миксер,  докато побелее и се получи гъста смес. Прехвърлете фондана върху стреч фолио,  увийте добре и оставете за няколко часа в хладилник,  а най-добре за през ноща. 
За да получите рядка смес за " обличане " на пастички,  бонбони,  торти,  еклери и др., е необходимо да се разреди със захарен сироп. 
Сложете на котлона захар и вода. Варете след завиране, 2 мин. Намалете котлона максимално и оставете сиропа там, само колкото да поддържа ниска температура.
В зависимост от това, колко цвята ще парвите,  на толкова трябва и да разделите фондана. Работете последователно,  защото бързо се стяга. 
Примерно, отрежете от цялото парче половината. Прехвърлете в пластмасов съд подходящ за микровълновата. Сложете фондана и включете първо на 10 секунди.  Извадете и разбъркайте.  Ако е омекнал, добавете желаният от вас хранителна боя,  но по-малко до получаване на желания цвят.  Почвате да добавяте лъжица по лъжица от захарния сироп и разбърквате след всяка,  докато не получите желаната от Вас гъстота на глазурата, а тя трябва да е нито много гъста,  нито много рядка. 
Трябва бързо да работите,  защото бързо се стяга, но ако се случи просто добавяйте от топлия захарен сироп , затова преди да започнете с фондана си подгответе сладките,  тортата, или еклерите върху решетка и след това започнете с подготовката на глазурата им.
Ако ви остане от фондата,  прехвърлете в чисти бурканчета и върнете в хладилник. Може да го съхранявате и до 3 седмици в хладилник. По същия начин  ще го разглеждате със захарен сироп при всяко следващо използване.

За шоколадова глазура се използва какао. 1 ч.л. за половинта от количеството фондан или 2 ч.л. за целият фондан. Добавя се след, като се разтопи в микровълновата и след това започва разреждането със захарен сироп, както е и с хранителните бои.

Глюкоза има във всички аптеки и в големите хранителни магазини. В един форум четох, че може да се замени с домашен мед, но аз лично не съм пробвала. 

Подходяща за пасти, торти   еклери, бонбони, дребни сладки, мъфини .....

Заповядайте и в кулинарната група "В моята кухня"

Mожете да се свържете с мен на ел.адрес djordjevic.vanya@gmail.com

Захар,  глюкоза. 

И вода.

Разбърква се. 

На силна температура до 114°.

Прехвърлете в подходящ съд за разбиване. 

Охладете до 70°.

 Започвате да разбивате с мескер.

 Така изглежда след разбиване. 

 Прехвърлете в стреч фолио. 

 Добре увийте и оставете в хладилник. 

 Сиропа вода е захар се слага на котлона. 

 Рзтопения фондан в микровълновата. 

Веднага се добавя желание цвят.

 И започва разреждането със захарен сироп,   но лъжица полъжица. 

 Това е фондана след микровълновата с какао. 

 И започва разреждането със захарен сироп. 












Vanya_Djordjevich_signature

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Банички

  • Питка15/07/2020 - 0 Comments
  • СОЛЕНИ ВЕЛИКДЕНСКИ ГЕВРЕЦИ02/04/2015 - 2 Comments
  • Маслени кошнички 09/06/2020 - 0 Comments