menu
събота, 25 април 2020 г.
Фондан глазура
Продукти:
800 г захар
200 мл вода
100 г глюкоза
Продукти за захарен сироп :
200 мл вода
100 г захар
Приготвяна:
В съд на котолна добавете захар, глюкоза и вода. Разбъркайте и включете котлона на най-силната степен. Сложете термометър и когато сиропа достигне 114 °, махнете от котлона. Оставете да се охлади до 70°, след което прехвърлете в подходящ съд за разбиване и разбивате с миксер, докато побелее и се получи гъста смес. Прехвърлете фондана върху стреч фолио, увийте добре и оставете за няколко часа в хладилник, а най-добре за през ноща.
За да получите рядка смес за " обличане " на пастички, бонбони, торти, еклери и др., е необходимо да се разреди със захарен сироп.
Сложете на котлона захар и вода. Варете след завиране, 2 мин. Намалете котлона максимално и оставете сиропа там, само колкото да поддържа ниска температура.
В зависимост от това, колко цвята ще парвите, на толкова трябва и да разделите фондана. Работете последователно, защото бързо се стяга.
Примерно, отрежете от цялото парче половината. Прехвърлете в пластмасов съд подходящ за микровълновата. Сложете фондана и включете първо на 10 секунди. Извадете и разбъркайте. Ако е омекнал, добавете желаният от вас хранителна боя, но по-малко до получаване на желания цвят. Почвате да добавяте лъжица по лъжица от захарния сироп и разбърквате след всяка, докато не получите желаната от Вас гъстота на глазурата, а тя трябва да е нито много гъста, нито много рядка.
Трябва бързо да работите, защото бързо се стяга, но ако се случи просто добавяйте от топлия захарен сироп , затова преди да започнете с фондана си подгответе сладките, тортата, или еклерите върху решетка и след това започнете с подготовката на глазурата им.
Ако ви остане от фондата, прехвърлете в чисти бурканчета и върнете в хладилник. Може да го съхранявате и до 3 седмици в хладилник. По същия начин ще го разглеждате със захарен сироп при всяко следващо използване.
За шоколадова глазура се използва какао. 1 ч.л. за половинта от количеството фондан или 2 ч.л. за целият фондан. Добавя се след, като се разтопи в микровълновата и след това започва разреждането със захарен сироп, както е и с хранителните бои.
Глюкоза има във всички аптеки и в големите хранителни магазини. В един форум четох, че може да се замени с домашен мед, но аз лично не съм пробвала.
Подходяща за пасти, торти еклери, бонбони, дребни сладки, мъфини .....
Заповядайте и в кулинарната група "В моята кухня"
Mожете да се свържете с мен на ел.адрес djordjevic.vanya@gmail.com

Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
15/07/2020 - 0 Comments
02/04/2015 - 2 Comments
09/06/2020 - 0 Comments
Няма коментари:
Публикуване на коментар