menu

вторник, 5 май 2020 г.

Питка



Продукти:

200 мл прясно мляко 
25 гр прясна мая 
1 с.л. захар
1 яйце
150 гр кисело мляко 
1 с.л. сол / равна /
50 мл олио
Около 650 гр брашно 

Още:

1 яйце за намазване 
Сусам за поръсване 
Олио за оформяне 

Приготвяне:

В топло прясно мляко добавете захар, мая и 2 с.л. от брашното. Разбъркайте и оставете да шупне.
В съд за месене смесете яйце,  кисело мляко на стайна температура,  олио, шупналата мая и с постепенно добавяне на брашно смесено със сол,  замесвате меко тесто. Веднага разделете на:
4 топчета × 220 гр 
1 топче × 150 гр 
1 топче 100 гр
Покрийте и оставете около 30 мин. 
3 топчета от по 220 гр, разточвате на правоъгълна кора широка, малко повече от 1 педя и дълга 38 см. Намазвате с олио и всяка навивате на руло. Така направени и трите, разрязвате по дължина,  като две не разрязвате до края,  а спирате на около 1 см преди края,  а една разрязвате изцяло. Едната част от разрязаното изцяло, слагате в средата на едно от нарязаните , а другото в средата на вторто не разрязано. Така ще получите две части от по три. Сплитате по стандартният начин,  като се стремите разрезите да са винаги към външната страна. Двете плитики сложете по края на тава 24-25 см в кръг.
Взимате четвъртото топче 220 гр и едното топче от 100 гр. Топчето от 100 гр, разточвате на кръгла и тънка кора, около една педя широка. Правите разрези в средата от горе до долу 2,5 см и на разстояние 1 см едни от друг. По същия начин правите странично. Поръсете с брашно по обилно,  за да може да влезе и между разрезите, за да може да сплитате по-лесно. Намажете топчета от 220 гр с олио и покрийте с плитката,  която направихте. Центрирате средната плитка върху средата на топчета и прехвърлете в средата на тавата.
Последното топче разточете много тънко. Вадите кръгове с форма 2,5 см.
Събирате 4 кръга, като застъпвете леко и навивате. Така направени 10 розички, редите между топчето и плитките. Изрезкити от кръчетата , премесвате и разточвате отново тънко. Вадите форми , като листо или просто с ножа изразвате такива. Тях ги редете там, където се срещат двете плитки. 
Оформената питка, оставете 30 мин покрита.
През това време, загрейте фурната на 170 градуса. 
Намажете с леко разбито яйце и поръсете със сусам между плетките на топчета в средата. Печете питката,  до готовност и при нужда покрийте с хартия за печене.  

Заповядайте и в кулинарната група "В моята кухня"

Mожете да се свържете с мен на ел.адрес djordjevic.vanya@gmail.com




































Vanya_Djordjevich_signature

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Zu-zu погачице