menu

неделя, 10 май 2020 г.

Торта " Целувка "



Продукти за крема:

600 мл прясно мляко 
2 пакетчета ванилова захар 
4 жълтъка 
100 гр захар 
50 г царевично нишесте 
50 г масло

200 мл течна сладкарска сметана

Продукти за блата:

8 белтъка / 4 бр са от крема /
300 г захар 
1 с.л. прясно изцеден лимонов сок 
15 г царевично нишесте 

4 жълътка 
150 г захар
150 г масло 
150 г брашно 
1 пакетче бакпулвер 
70 мл прясно мляко 
Кората на един лимон 

Още: 

70 г бадеми 
Пудра захар 

Приготвяне:

Първо направете крема. 
Сложете 500 мл от прясното мляко на котлона да заври. 
В голяма купа разбъркайте с бъркалка  4 жълътка с 100 г захар, ванилова захар, останалото 100 мл прясно мляко  и нишесте.  Добавете и врящото мляко,  като бъркате непрекъснато. Получената смес сипете в тенджерата от прясното мляко и варете крема с непрекъснато бъркане на слаб огън,  още 3-4 мин. Махнете от котлона и добавете маслото. Разбъркайте да се разтопи. Покрийте крема със стреч фолио директно по повърхността и оставете да се охлади. Разбийте охладения крем с миксер  и добавете към него, предварително разбита сметана.  Разбийте , до пухкав крем.
4 белтъка, които остават се използват в блата. 
Аз, направих крема вечерта късно и на сутринта добавих разбитата сметана. По този начин,  на другия ден имах работа, точно 1 час. 

Включете фурната на 160 градуса с вентилатор. 
4 яйца разделете на белтъци и жълтъци. 
4 жълътка, разбийте със захар.  Добавете продуктите в следния ред, като след всяко добавяне разбивате: масло на стайна температура ,  брашно смесено с бакпулвер,  прясно мляко и лимонова кора. Получената смес сипете в тавата на фурната с хартия за печене, оформете и изравнете на 35-30 см, но не по-голямо. Осатвете настани.
Разбийте 8 белтъка и постепенно добавете захар и на края, лимонов сок и нишесте. Нанесете върху блата в тавата, като се стремите да не излизате извън жълтия блат,  а поне 1 см на вътре. Поръсете с нарязани бадеми. Печете в загряна фурна,  около 35 мин. 
Готовият блат охладете и разрежете на две равни части. 
Едната част сложете върху поднос,  но с белтъците на долу. Върху нея крема и затоврете с другата половина на блата, но с белтъците на горе. 
Охладете за 2 часа в хладилник. Преди да сервирате,  поръсете с малко пудра захар. 

Заповядайте и в кулинарната група "В моята кухня"

Mожете да се свържете с мен на ел.адрес djordjevic.vanya@gmail.com
Разбъркват се жълтъците със захар и ванилова захар. 

Добавя се 100 мл прясно мляко. 


Добавя се нишесте. 

Сипва се врящото мляко. 

Връща се в тенджерата от прясното мляко. 

В готовия крем добавяме масло. 

Охлаждане със стреч фолио. 

Разбиване на крема с миксер и се добавя предварително разбита сметана. 

Добавяне на сметаната. 

Готовия крем. 

Разбиване на жълтъци със захар за жълтия блат. 

Добавяне на масло на стайна температура.

Добавяне на брашно. 

Добавяне на прясно мляко. 

Добавяне на лимонова кора. 


Растила се в тавата на фурната с хартия за печене,  на 35- 30 см и се изравнява. 

Разбиване на белтъците за белтъчния блат меренге. 

Постепено се добавяне на захар. 

Добавяне на лимоновсок. 

Добавяне на нишесте. 

Меренгето се нанася върху първия блат. 

Изравнява се,  но не трябва да излиза от жълтия блат. 

Малко по-навърте. 

Поръсва се с  нарязани бадеми.

Готовият блат се разрязва на две. Имах проблем с фурната и ми се наложи да извадя сладкиша по време на печене,  което доведе до спадане на блата. 
Не отваряйте фурната по време на печене!

Върху поднос се слага едната част от блата с бадемите на долу и върху него крема.

Похлупва се с другата половина от блата с бадемите на горе.
Охлаждане. 








Vanya_Djordjevich_signature

1 коментар:

Банички

  • Памук кифли 231/08/2016 - 1 Comments
  • Кекс с вкус на лимон и какао 01/07/2022 - 0 Comments
  • Картофена салата със сирене и маслини20/02/2019 - 0 Comments