menu
вторник, 30 юни 2020 г.
Торта с орехи и маслен крем
Продуктиза блат и форма 22 см:
5 белтъка
1/2 ч.л. лимонов сок
120 г захар / използвала съм кафява захар/
250 г смлени орехи
Продукти за крема:
5 жълтъка
200 г захар
150 мл течна сладкарска сметана / прясно мляко /
1 пакетче ванилова захар
1 с.л. нишесте
70 г бял шоколад
200 г масло на стайна температура
Още:
5 с.л. захар
1 шепа орехови ядки
Приготвяне:
Включете фурната на 170 градуса.
На дъното на форма за торта 22 см, сложете хартия за печене и изрежете още един кръг хартия, също 22 см.
Разбийте белтъците с лимонов сок. Постепено добавете захарта и бъркайте, докато се розтопи. Добавете смлени орехи и разбъркайте с шпатула. Половината от получената смес сипете във форма за торта на дъното с хартия за печене, изравнете, покрийте с другият лист хартия и сипете останалата част. Печете 35 мин в загряна фурна.
Пекла съм блата така, защото този вид блат е много сложен за разрязване, но ако Вие все пак решите да печете, по стандартният начин, то след готовност на блата охладете няколоко часа в хладилник и след това разрежете на две равни части.
Докато печете блата направете крема:
Сложете на водна баня жълтъци, захар, ванилова захар, нишисте и сметана. Дъното не трябва да допира водата! Бъркайте, докато получите леко течен крем, но сравнително гъст крем от предходното му състояние. Добавете шоколад и разбъркайте да се розтопи. Полученият крем прехвърлете в друг съд и без да покривате оставете в хладилник, докато се охлади блата.
В тиган на котлона карамелизирайте 5 с.л. захар. Добавете орехи, разбъркайте и сипете върху листа хартия за печене. Оставете да се охлади.
Разбийте масло на стайна температура, до побеляване. Добавете крема и разбъркайте, до получаване на пухкав крем.
Охладения крокан , прехвърлете в чисти кесия и натрошете с чукчето за пържоли.
На поднос сложете една част от блата, 1/2 от крема, втората част на блата, останалият крем и поръсете с крокант. Оставете в хладилника.
Извадете тортата от хладилника, поне 1 час преди да сервирате.
Заповядайте и в кулинарната група "В моята кухня"
Mожете да се свържете с мен на ел.адрес djordjevic.vanya@gmail.com

Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
19/10/2015 - 0 Comments
03/08/2019 - 2 Comments
12/01/2016 - 0 Comments
Здравейте за форма 26см каква е пропорцията на продуктите?
ОтговорИзтриванеЗдравейте, защо се вади от хладилника 1 час преди сервиране?
ОтговорИзтриванеТортата е с маслен крем, затова е хубаво да се извади предварително, за да се отпусне крема.
ОтговорИзтриванеА маслото за крема, кога се добавя?
ОтговорИзтриванеТортата е страхотна. Спазвате последователнстта на нашата учителка, Ваня и няма да имате никакъв проблем.
ОтговорИзтриване