menu

вторник, 30 юни 2020 г.

Торта с орехи и маслен крем


Продуктиза блат и форма 22 см:

5 белтъка 
1/2 ч.л. лимонов сок 
120 г захар / използвала съм кафява захар/
 250 г смлени орехи 

Продукти за крема:

5 жълтъка 
200 г захар 
150 мл течна сладкарска сметана / прясно мляко /
1 пакетче ванилова захар 
1 с.л. нишесте 
70 г бял шоколад 
200 г масло на стайна температура 

Още:

5 с.л. захар
1 шепа орехови ядки

Приготвяне:

Включете фурната на 170 градуса. 
На дъното на форма за торта 22 см, сложете хартия за печене и изрежете още един кръг хартия,  също 22 см.
Разбийте белтъците с лимонов сок. Постепено добавете захарта и бъркайте,  докато се розтопи.  Добавете смлени орехи и разбъркайте с шпатула. Половината от получената смес сипете във форма за торта на дъното с хартия за печене,  изравнете,  покрийте с другият лист хартия и сипете останалата част. Печете 35 мин  в загряна фурна. 
Пекла съм  блата така,  защото този вид блат е много сложен за разрязване,  но ако Вие все пак решите да печете,  по стандартният начин,  то след готовност на блата охладете няколоко часа в хладилник и след това разрежете на две равни части.  
Докато печете блата направете крема:
Сложете на водна баня жълтъци,  захар,  ванилова захар, нишисте и сметана. Дъното не трябва да допира водата! Бъркайте, докато получите леко течен крем,  но сравнително гъст крем от предходното му състояние. Добавете шоколад и разбъркайте да се розтопи. Полученият крем прехвърлете в друг съд и без да покривате оставете в хладилник,  докато се охлади блата. 
В тиган на котлона карамелизирайте 5 с.л. захар. Добавете  орехи, разбъркайте и сипете върху листа хартия за печене. Оставете да се охлади. 
Разбийте масло на стайна температура, до побеляване. Добавете крема и разбъркайте,  до получаване на пухкав крем. 
Охладения крокан ,  прехвърлете в чисти кесия и натрошете с чукчето за пържоли. 
На поднос сложете една част от блата,  1/2 от крема, втората част на блата,  останалият крем и поръсете с крокант. Оставете в хладилника. 
Извадете тортата от хладилника, поне   1 час преди да сервирате. 

Заповядайте и в кулинарната група "В моята кухня"

Mожете да се свържете с мен на ел.адрес djordjevic.vanya@gmail.com




















Vanya_Djordjevich_signature

3 коментара:

  1. Здравейте за форма 26см каква е пропорцията на продуктите?

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте, защо се вади от хладилника 1 час преди сервиране?

    ОтговорИзтриване
  3. Тортата е с маслен крем, затова е хубаво да се извади предварително, за да се отпусне крема.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Кифли " Снежана "