menu

петък, 3 юли 2020 г.

Шам пита


Продукти за блата :

2 яйца 
Шипка сол
40 г захар 
2 с.л. олио
2 с.л. прясно мляко 
40 г брашно 

Продукти за има крем:

7-8 бр белтъка  / 260 г /
160 мл вода
550 г захар

Приготвяне:

Включете фурната на 180 градуса. 
Отделете белтъците от жълтъците. 
Разбийте белтъците с щипка сол и добавете постепено захар и разбивайте, докато се розтопи. Добавете един по един жълтъците,  олио, прясно мляко,  като след всяко добавяне разбърквате. Към получената смес добавете и брашно,  като разбъркате с шпатула. Сипете в тава 26-16 см, с хартия за печене на дъното и изравнете. Печене в загряна фурна, около 10-12 мин или до готовност. 
През това време, сложете на котлона захар и вода. Варете 10 мин след завиране или ако имате термометър,  до достигане на 120  градуса.
Докато се вари сиропа,  в голяма метална купа разбивайте белтъците. След готовност на сиропа,  сипвайте го на тънка струйка,  като постоянно разбивате с миксер. Продължавате да разбивате около 15 мин, или докато усетите,  че купата започва да се охлажда от външната страна. 
Вече охладения блат сложете върху поднос, от горе крема и изравнете от горе и странично.
По желание, правете въртеливи движения с дървено шишче по крема и след това с кухненска горелка. Охладете няколко часа в хладилник. 

Заповядайте и в кулинарната група "В моята кухня"

Mожете да се свържете с мен на ел.адрес djordjevic.vanya@gmail.com

























Vanya_Djordjevich_signature

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Zu-zu погачице