menu

петък, 18 декември 2020 г.

Фалшиви макарони



Рецептата е подходяща за начинаещи. И аз самата ги правя за първи път, но за да не рискувам и да не ми се получат, замених скъпите бадеми с бисквити. Веднъж изпробвани, ще забравите за скъпите бадеми. 

Продукти за около 10 бр. :

2 белтъка - 70 г на стайна температура 
120 г пудра захар 
50 г захар
60 г бисквити  / обикновени /

За слепване :

200 г шоколад / чер, шоколад за готвене, шоколадов кувертюр /
200 мл сладкарска сметана

Или:

200 мл течна сметана 
100 г бял шоколад или бял кувертюр 

Приготвяне :

Важни правила:

Белтъците трябва да са на стайна температура, а най - добре разделете белтъците от жълтъците 24 часа преди това. Аз, не спазих това правило, но яйцата бяха на стайна температура. 
Бисквитките трябва да са много добре смлени, като  пясък и да са пресяти. Използвайте машина за мелене на кафе, чопър. 
Пудрата захар да е купена и добре пресята. 
Използвайте фина захар, а не от едрата на кристали. 

След като сте подготвили продуктите :
Смесете пудрата захар и бисквитите. Разбъркайте, докато не се съединят и стане еднородна смес. 
Разбийте белтъците, но не много. Като извадите бъркалките на миксера, да имате меки връхчета. 
Започвате да добавяте захар. Добавете я на 2 пъти. Няма нужда от много разбиване. По 3 мин. между всяко добавяне. Сега вече на бъркалките трябва да имате твърди, добре оформени връхчета. 
Започвате да добавяте сместа от пудра захар и бисквити. Добавете я на 3 пъти, като разбърквате с шпатула. С въртеливи движения в кръг и обирате по дъното. След последното добавяне, когато вече сместа е еднородна проверявате дали е достатъчно течна, като загребвате от нея и вдигате на горе шпатулата. Трябва да се стича на струйка, а сместа която пада, трябва да се разлива. Ако не е готова, правите още две, три завъртания с шпатулата и отново проверявате. Внимавайте да не прекалите с разбъркването. Готовата смес прхвърлете в пош с кръгъл накрайник. 
В тавата на фурната, под хартията за печене, сложете предварително направен шаблон, на който сте очертали кръгове 3 см, на разстояние един от друг. Шприцовате, но не да изпълва сместа кръга. След това, удряте тавата поне 10 пъти в плота, за да излезе въздуха. Оставете на стайна температура 30-40 мин. Проверете дали са засъхнали, като пипнете едно с пръст. Ако лепи по пръста, значи трябва още да стоят, но ако получите вдлъбнатина са готови за печене. Печете в загряна фурна 150 градуса с вентилатор,,около 13 мин. 
На 3 мин. от печенето, отворете вратата на фурната за секунда, за да излезе парата. На 10 мин. също отворете, но тогава проверете и дали са готови, като бутнете полученото " капаче". Ако се мърда, то тогава не са готови. Оставете ги още 2,3 мин. и отново провете. Готови охладете. 

За крема :

В леко затоплена сметана, добавете нарязан на ситно шоколад и разбъркайте, докато се разтопи. Охладете няколко часа в хладилник. След това разбийте с миксер, до получаване на пухкав крем. Прехвърлете крема в пош с кръгъл накрайник. Шприцовате на една половинка макарон и похлупвате с друга половина, като леко притискате. 
Майсторите казват, че в една сладка трябва да има толкова крем, колко е една половинка макарон. 

Уникално вкусни, дори и без бадеми. 
Ако желаете да са в цвят и имате боя на прах то тогава я добавете, когато смесвате пудрата захар с бисквитите, но ако е течна боята я добавете преди да започнете да добавяте сухата смес от пудра захар и бисквити в разбитите белтъци. 
В моя случай без боя, абсолютно натурални.
Ако правите двойна доза, разбивайте заедно и двете дози, но печете в две тави, като втората тава чака на стайна температура, докато се изпече първата тава. 
Съхранявайте  херметически затворени в хладилник.

Към снимките ще приложа и още малко обяснение. 

За вариант с тиквени семки : вместо 60 гр бисквити - 90 г смлени, печени тиквени семки / като на пясък смлени /

Заповядайте и в кулинарната група "В моята кухня"

Mожете да се свържете с мен на ел.адрес djordjevic.vanya@gmail.com

Смесване на пресята пудра захар и пресяти бисквити. 

Готовата смес. 

Започва разбиването на белтъците. 

Добавяне на два пъти захар, като се разбива, около 3 мин след всяко добавяне. 



До получаване на твърди връхчета върху бъркалките. 

Започва добавяне на сухата смес пудра захар и бисквити. 

Тук още не почнала сместа да се стича от шпатулата. 

 след още две, три  кръгови разбърквания вече се стича. Готова е. 

Прехвърля се в поша с кръгъл накрайник. 

Под хартията шаблона с кръгчета. 

 Сместа не трябва да изпълва кръгчетата. Тя се разлива, когато се удря тавата в плота. 

Кръглата приставка. 

След удрянето в плота. 

След 30 мин., проверка дали са засъхнали. 

 Готови за печене. Вижда се отпечатъка от пръста ми. 



Охладеният и разбит ганаш.
Това е сухата смес пудра захар и тиквени семки. Всичко друго е по описание на самата рецепта. 


Фалшив макарон с тиквени семки. Слепени с разбито 50 г масло + 200 г Дулсе се лече. 























Vanya_Djordjevich_signature

10 коментара:

  1. Здравейте! Какви бисквити използвахте? До една от снимките има обяснение - "Започва добавяне на сухата смес брашно и бисквити". Може би сте имали предвид "брашно от бисквити", защото не виждам в продуктите брашно.

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте, обикновени бисквити съм използвала. В обяснение до снимка съм имала предвид пудра захар. Поздрав.

    ОтговорИзтриване
  3. Здравей Ваня! Мисля да ги направя, изглеждат уникални. Само да попитам, колко бройки излизат?

    ОтговорИзтриване
  4. Здравейте. Спазих всичко по рецепта, но при печене ми се напукаха. Знаете ли защо?

    ОтговорИзтриване
  5. Здравейте, каква сметана ползвате за крема. Сметана за разбиване ли

    ОтговорИзтриване
  6. Здравейте! Искам да попитам, тоест вие сте използвали смес от бисквити вместо бадемово брашно , тук като и аз ще ги приготвяме за първи път и не съм н ясно много.?

    ОтговорИзтриване
  7. Здравейте искам да попитам дали може да се слага сладкарска боя на прах

    ОтговорИзтриване
  8. Здравейте, и в двата случая ли захарта е пудра или 50 гр. е кристална захар.Може ли да се използва само пудра захар или трябва да има и от двата вида?
    Благодаря!

    ОтговорИзтриване

Zu-zu погачице