menu

сряда, 3 февруари 2021 г.

Божествени мекици



Продукти :

500 мл топла вода 
1 пакетче суха мая 7 г 
1 с. л. захар
760  г пресято брашно 
1 ч. л. сол

Още :

Олио за топене на ръцете 
Олио за пържене 

Приготвяне :

В топла вода добавете захар, мая и 300 г от брашното. Разбъркайте, покрийте и оставете 15 мин покрито. Към получената смес добавете постепенно останалото брашно смесено със сол. Получава се лепящо тесто, което енергично бъркате с движения от долу на горе. Покрийте и оставете 15 мин, отново премесете по същия начин и оставете да удвои обема си. 
С намазнени ръце късате от тесто и оформят топчета. Редете върху даска поръсена с малко брашно. 
Идва най - важният момент, пърженето. 
В два по-малки съда на котлона, но не си мислете, че ще седите 2 часа на котлона. Точно обратното, става много бързо. 
В единия сипете олио, само колкото да покрие дъното 0,5 см. Включва се на ниска температура. От 9 възможни, на 5.
В други сипете 2 пръста олио. Включете на силна температура. От 9 възможни, на 8.
Взимате топче тесто с намазнени ръце, с пръсти разкъсвате в средата на тестото и започвате леко да раздтягате, като обикаляте в кръг. Пускате го в съда с малко олио. Оставете да нараства 1 мин. Прхвърлете в съда с много олио, точно така, както е било пуснато в първия съд. Поливайте енергично с лъжица от врящото олио, все докато не получите балончета и обърнете на другата страна. Готови вадете на кухненска салфетка. 


За хубави мекици, силно брашно 13 г белтък. Ориентирайте се по етикета на брашното! 
 
 





Заповядайте и в кулинарната група "В моята кухня"

Mожете да се свържете с мен на ел.адрес djordjevic.vanya@gmail.com

Vanya_Djordjevich_signature





















Няма коментари:

Публикуване на коментар

Банички

  • ШНИЦЕЛИ С КАЙМА17/11/2015 - 5 Comments
  • ЛУДО ТЕСТО12/02/2015 - 39 Comments
  • Пирожки с парено тесто. 17/10/2021 - 2 Comments