menu
понеделник, 15 март 2021 г.
Къпана баница
Продукти :
На 1 яйце /100 г брашно
Тава 24 см: 3 яйца, 300 г брашно и щипка сол
Тава 26 см: 4 яйца, 400 г брашно и щипка сол
Тава 28 см: 5 яйца, 500 г брашно и щипка сол
Тава 30 см: 6 яйца, 600 г брашно и щипка сол
Още :
От 700г до 1 кг сирене ( прясно или смес сирене и кашквал, може и моцарела)
За тава 26 см, използвах 700 г сирене.
Масло 200 г, за тава 26 см
2 с. л. олио за варене
Приготвяне на баница в 26 см тава, по същия начин и за останалите големини:
Заместе твърдо тесто от леко разбити яйца с вилица, брашно и щипка сол. Веднага рзделете тестото на 8 равни части / на 8 части се дели независимо в коя тава правите /. Оформете топчета и редете в съд поръсен с брашно. Покрийте и оставете 20-30 мин да почине и да се отпусне.
През това време, натрошете сирене, разтопете масло.
Всяко топче разточете на много тънко, като кората трябва да покрива дъното на тавата и стените. Всички 8, трябва да са със същия размер. Сгъват се първо на две и след това на още две. След като разточите всички, сложете на котлона средно голяма тенджера с вода до половината и 2 с.л. олио. Оставете да заври.
През това време намажете тавата по дъното и стените с разтопено масло. Сложете една от корите на дъното и да покрива стените на тавата / ще залепне /. Намажете я обилно с разтопено масло, също и по стените. Още една кора оставете на страни с нея ще покрием баницата. Останалите 6 бр, ще варим. Пригответе си и съд с много хладна вода, а може и да добавите няколко кубчета лед.
Пускаме във врящата вода първата кора, като не се пуска изведнъж, а малко по малко, защото ще се залепи ако се пусне изведнъж. Вари се около 30,40 секунди и се вади с решетъчна лъжица или цедка и се пуска във хладната вода. Веднага се изважда / вече с ръце /, като леко се оцежда и се слага в тавата така, че да покрие дъното. Тя е по-голяма и трябва да се направи равномерно на плисета, от това и зависи как ще изглежда след изпичане. Намажете отново с масло, дори и под плисетата, поръсете обилно със сирене и повтаряте така, до изчерпване на продуктите. При нужда, сменете поне веднъж хладната вода. Завършете със сирене и покрийте с кората, която отделихте. Подпъхнете краищата на долу. Разрежете на желаните от вас части и намажете с масло.
Печете на 190 градуса с вентилатор, докато започне да получава лек кафеникав цвят.
Баницата може да се приготви от вечерта, сложете в хладилник и на сутринта изпечете.
Вижте и нагледното приготвяне във видео рецептата:
Вижте и нагледното приготвяне във видео рецептата:
Заповядайте и в кулинарната група "В моята кухня"
Mожете да се свържете с мен и на ел.адрес djordjevic.vanya@gmail.com

Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
06/03/2016 - 0 Comments
06/09/2014 - 0 Comments
18/04/2016 - 1 Comments
Много ми хареса баницата искам винаги да ви гледам но как да ви намирам
ОтговорИзтриванеАз я правя , но я пека на печката отгоре или на котлона и я обръщам!
ОтговорИзтриване