menu
!doctype>
събота, 8 януари 2022 г.
Питка със закваска
Иползвам само това брашно 👇
Продукти за закваска :
75 мл прясно мляко
5 г прясна мая
50 г брашно
Още :
125 мл прясно мляко
20 г мая
3 яйца
2 с.л. захар
2 ч.л. сол
530 г брашно
125 г масло
1 яйце за намазване
Приготвяне :
В тази рецепта прясното мляко не се затопля!
В 75 мл прясно мляко добавете, 5 г прясна мая и 50 г брашно. Разбъркайте и покрийте със стреч фолио. Оставете в хладилника, за поне 12 часа.
Ако имате планетарен миксер използвайте го ако не, с ръчния миксер и приставките за тесто.
На другият ден в съд смесете продуктите в следния ред : 125 мл прясно мляко, 20 г прясна мая, 2 с.л. захар, 3 яйца, 100 г от брашното, закваската от хладилника, останалото брашно смесено със сол. Замесете с миксера много меко тесто. Започнете да добавяте хладно масло директно от хладилника , което сте нарязали на кубчета. След като тестото поеме всичкото масло, тестото е рядко! Продължавате да разбърквате с миксера, все докато не се образува и събере в хубаво, гладко тесто, около 20-25 мин. Оставете да втаса в топла фурна, загрята на 50 градуса.
Оформете тесто по начина на клипа по долу, като го разделите на 8 равни части. Оформя се на плот, намазана с много малко олио. Редете в съд 24 см. Оставете да втаса. Намажете, с леко разбито яйце и печете в загрята фурна на 180 градуса, до готовност.
Заповядайте и в кулинарната група "В моята кухня"
Mожете да се свържете с мен и на ел.адрес djordjevic.vanya@gmail.com
Авторска рецепта.
За вариант със сирене :
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Благодаря за поредната страхотна рецепта.Направих я с ръчен миксер,с бъркалките за тесто.Бърках около 12 мин,защото се притесних,че ще ми гръмне.Стана страхотна.С многооо конци.Даже си мисля,че ще пробвам козунак така да направя,като сложа още малко захар.
ОтговорИзтриванеТочна Рецепта за козунак със закваска и многоооо конци ще намерите в блога ми. Радвам се, че Ви харесва. Поздрав
ИзтриванеПрекрасни питки!
ИзтриванеВаня, нямам планетарен миксер, но в машина за месене мисля да пробвам. Плънката сирене с яйца ли е?
ОтговорИзтриванеДа, с яйце и сирене. Поздрав
ИзтриванеОт както я видях в групата-тази красавица, я мисля...
ОтговорИзтриванеИскам да я направя, но времето ми за закваската може ли да е по-малко часове?
Използвала съм закваска и само, с 4 часа в хладилник. Поздрав
ИзтриванеНа ръка дали ще може да се замеси? Изглежда страхотно питката
ОтговорИзтриванеБлагодаря за страхотната рецепта за тази питка!Хубав ден и бъдете здрава!
ОтговорИзтриванеПривет, прекрасна рецепта, получи се идеално, само че ми се стопи гнездото на бъркалката на миксера от дългото бъркане :) . Може ли да споделите какви миксери са подходящи за такова натоварване (ръчни) каква мощност и марка?
ОтговорИзтриванеЗдравейте ,направих питката ,на на отделни малки персонални питки със сиренце. Благодаря за сполучливата рецепта !
ОтговорИзтриванеЗдравейте ,закваската може ли да преседи в хладилника около 20 часа,ще е годна ли за ползване?
ОтговорИзтриване