menu
четвъртък, 27 януари 2022 г.
Шоколадова торта Марина
Продукти за блат и форма 20 см:
4 яйца
100 г захар
100 г шоколад за готвене или шоколадов кувертюр
50 г масло
75 мл прясно мляко
150 г брашно
1/ 2 пакетче бакпулвер
Продукти за крем:
500 мл сладкарска сметана
200 г шоколад за готвене или шоколадов кувертюр / с не по-малко от 40 % какао /
50 г млечен шоколад
200 г Нутела
За сиропиране на блатове :
200 мл какао
За декорация :
150 г млечен шоколад
75 мл сладкарска сметана
Приготвяне :
Разтопете на бавен огън масло и шоколад. Оставете настрани.
Разбийте белтъците със захар и оставете настрани. Разбийте жълтъците със захар, до побеляване. Добавете охладената смес от масло и шоколад. Разбъркайте и добавяйте постепенно, като редувате прясно мляко и брашно смесено с бакпулвер. Към получената смес добавете и разбитите белтъци, като рабъркате с шпатула. Получената смес сипете във форма за торта на дъното с хартия за печене, или както в моя случай в две форми. Печете в загрята фурна на 180 градуса, до готовност. Оставете блата поне 12 часа, да се охлади добре. Не вадя блата от формата, след като се охлади на стайна температура го слагам в чиста кесия заедно с формата и затварям добре.
Загрейте сметана, като внимавате да не заври. Добавете шоколад нарязан на ситно и млечен шоколад. Оставете няколко минути и разбъркайте с шпатула. След това добавете Нутела и отново разбъркайте. Оставете да се охлади на стайна температура. След което покрийте със стреч фолио и оставете поне 12 часа в хладилник.
На другият ден разрежете блата на 4 части.
Охладеният крем разбийте с миксер, до получаване на пухкав крем. Внимавайте да не прекалите с разбиването.
Сложете една част от блата върху поднос и около него ринг за торта. Сиропирайте с какао / използвайте купено какао директно от хладилника. / Добавете 1/3 от крема, изравнете. Продължавате по същия начин, до изчерпване на продуктите.
Оставете в хладилник за няколко часа. Извадете тортата от ринга.
Загрейте сметана, като внимавате да не завира. Добавете нарязан шоколад. Оставете няколко минути и разбъркайте. Прехвърлете в пош за еднократна употреба. Изрежете връхчето съвсем малко и украсете тортата. Върнете в хладилника, за още няколко часа.
Форма за торта 24/ 28 см, двойна доза от продуктите. Тортата е стабилна и подходяща за облагане с фондан.
Заповядайте и в кулинарната група "В моята кухня"
Mожете да се свържете с мен и на ел.адрес djordjevic.vanya@gmail.com

Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
13/01/2016 - 4 Comments
23/05/2020 - 0 Comments
21/03/2015 - 3 Comments
Няма коментари:
Публикуване на коментар