menu

четвъртък, 27 януари 2022 г.

Шоколадова торта Марина

Продукти за блат и форма 20 см:


4 яйца 
100 г захар 
100 г шоколад за готвене или шоколадов кувертюр 
50 г масло 
75 мл прясно мляко 
150 г брашно 
1/ 2 пакетче бакпулвер 

Продукти за крем:

500 мл сладкарска сметана 
200 г шоколад за готвене или шоколадов кувертюр  / с не по-малко от 40 % какао /
50 г млечен шоколад 
200 г Нутела 

За сиропиране на блатове :

200 мл какао 

За декорация :

150 г млечен шоколад 
75 мл сладкарска сметана 

Приготвяне :

Разтопете на бавен огън масло и шоколад. Оставете настрани. 
Разбийте белтъците със захар и оставете настрани. Разбийте жълтъците със захар, до побеляване. Добавете охладената смес от масло и шоколад. Разбъркайте и добавяйте постепенно, като редувате прясно мляко и брашно смесено с бакпулвер. Към получената смес добавете и разбитите белтъци, като рабъркате с шпатула. Получената смес сипете във форма за торта на дъното с хартия за печене, или както в моя случай в две форми. Печете в загрята фурна на 180 градуса, до готовност. Оставете блата поне 12 часа, да се охлади добре. Не вадя блата от формата, след като се охлади на стайна температура го слагам в чиста кесия заедно с формата и затварям добре. 

Загрейте сметана, като внимавате да не заври. Добавете шоколад нарязан на ситно и млечен шоколад. Оставете няколко минути и разбъркайте с шпатула. След това добавете Нутела и отново разбъркайте. Оставете да се охлади на стайна температура. След което покрийте със стреч фолио и оставете поне 12 часа в хладилник. 

На другият ден разрежете блата на 4 части. 
Охладеният крем разбийте с миксер, до получаване на пухкав крем. Внимавайте да не прекалите с разбиването. 

Сложете една част от блата върху поднос и около него ринг за торта. Сиропирайте с какао / използвайте купено какао директно от хладилника. / Добавете 1/3 от крема, изравнете. Продължавате по същия начин, до изчерпване на продуктите. 
Оставете в хладилник за няколко часа. Извадете тортата от ринга. 
Загрейте сметана, като внимавате да не завира. Добавете нарязан шоколад. Оставете няколко минути и разбъркайте. Прехвърлете в пош за еднократна употреба. Изрежете връхчето съвсем малко и украсете тортата. Върнете в хладилника, за още няколко часа. 

Форма за торта 24/ 28 см, двойна доза от продуктите. Тортата е стабилна и подходяща за облагане с фондан. 



Заповядайте и в кулинарната група "В моята кухня"





Mожете да се свържете с мен и на ел.адрес djordjevic.vanya@gmail.com

Vanya_Djordjevich_signature





























Няма коментари:

Публикуване на коментар

Zu-zu погачице