menu
петък, 29 април 2022 г.
" Warbat ", десерт от близкия изток
" Warbat ", десерт от близкия изток. За мен, сиропиран десерт с кори и крем.
Продукти за сироп :
350 г захар
400 мл вода
Сока на половин лимон
2 с.л. розова вода за готвене
За крем :
500 мл прясно мляко
250 мл течна сметана / сладкарска /
80 г царевично нишасте / или пшенично, дори и с вкус може /
2 пакетчета ванилова захар
80 г захар
2 с.л. розова вода за готвене
Още :
500 г кори за баклава
200 г масло
Смлян шамфъсък или орехи за декорация
Приготвяне :
В съд на котлона сложете вода, захар, прясно изцеден лимонов сок и варете 10 мин след завиране. Махнете от котлона и добавете водата от рози. Оставете да се охлади.
В нишестето добавете захар, ванилова захар и 100 мл от прясното мляко. Разбъркайте.
Останалото прясно мляко / 400 мл /, и течната сметана смесете сложете на котлона. След завиране добавете сместа, с нишесте и варете крема на средна температура, до сгъстяване. Махнете от котлона и добавете водата от рози. Разбъркайте и прехвърлете в друг съд, за по-бързо охлаждане. Покрийте крема със стреч фолио директно по повърхността му. Оставете да се охлади.
Разтопете масло.
Корите разделете на 3 равни части, за 3 рула.
Всяка част кори, редите една върху друга, като между всяка мажете с разтопено масло. На къста страна към Вас, добавете 1/3 от охладеният крем и навийте на руло. Редете рулата в тава, / 20-32 см. /, намазана с масло. Готови, нарежете на зиг заг. Печете в загрята фурна на 180 градуса, около 45 мин или до хубав кафеникав цвят. Още топли, залейте с охладеният сироп. Охладете първо на стайна температура, а след това в хладилник.
Корите ми бяха, с 23 бр. Имам 2 рула по 8 бр и 1 руло със 7 бр. Голимината на рулата може да определите сами и по Ваш вкус.
Розовата вода може да се замени, с ванилова захар и резенчета лимон в сиропа.
Заповядайте и в кулинарната група "В моята кухня"
Mожете да се свържете с мен и на ел.адрес djordjevic.vanya@gmail.com
Извор :https://instagram.com/my.mili.cake.milenaigshid=YmMyMTA2M2Y

Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
25/06/2015 - 0 Comments
27/06/2015 - 5 Comments
17/11/2015 - 0 Comments
Няма коментари:
Публикуване на коментар