menu

вторник, 3 май 2022 г.

Фунийки с крем



Продукти :

2 яйца 
250 г кисело мляко 
1 ч.л. сода бикарбонат 
125 мл олио 
200 г захар 
Брашно за меко тесто / около 730 г /

Продукти за крема :

600 мл прясно мляко 
200 мл сладкарска сметана 
2 пакетчета пудинг ванилия / всяко 40 г /
2 пакетчета ванилова захар 
5 с.л. захар или на вкус 
Кората на 1 лимон 
100 г масло 

Още :

Смлени орехи 

Приготвяне :

В киселото мляко добавете сода и оставете да шупне. Добавете леко разбити яйца, захар, олио и с постепенно добавяне на брашно, замесете меко тесто. Не прекалявайте с добавянето на брашно. То, ще направи фунийките твърди след изпичане. Нека остане леко лепкаво, просто при разточване работете с малко повече брашно. Оставете покрито тесто, 15 мин на стайна температура. 
През това време направете крема:

В съд на котлона добавете 500 мл прясно мляко и 200 мл сметана. Оставете да заври, като от време на време разбърквате. В останалите 100 мл прясно мляко, добавете пудинг, ванилова захар, настъргана лимонова кора и захар. Разбъркайте и получената смес сипете във врящото вече мляко. Варете крема до сгъстяване. Махнете крема от котлона и добавете нарязано масло на кубчета. Разбъркайте да се разтопи. За по-бързо охлаждане, прехвърлете в друг съд. Покрийте със стреч фолио директно по повърхността. Оставете настрани. 
Тестото разделете на 3 части, за по лесно и прицизно разточване. Всяко тесто, разточете правоъгълно 0,5 см, върху плот поръсен с доста брашно. Дължината нека бъде, около 35 см. Нарежете на ленти 1 см широки. Всяка лента увивате върху формите, като леко първо се намазват, с олио. Редете в тава, с хартия за печене. При увиване застъпвате по-малко и придърпвате лентата към вас, за да се разширява. По този начин изтънявате още малко тестото, става равномерно и красиво навиване. Печете в загрята фурна на 180 градуса, около 10 мин. Тестото не трябва да има кафеникав цвят, след като забележите лек цвят по края на всяко навиване, тогава са готови. Още горещи махнете от формите. 
Аз имам само 10 форми, и съм ги изпекла на 5 пъти. От тази доза получих 48 бр. 
Оставете да се охладят. След това напълнете с леко охладеният и крем. Поръсете всяка фунийка, обилно със смлени орехи. Редете ги изправени в подходящ съд. 
Подходящи за консумация след 1 ден, ако останат. 😋
След охлаждане и стягане на крема, съхранявайте в добре затворен съд. 


Заповядайте и в кулинарната група "В моята кухня"


Mожете да се свържете с мен и на ел.адрес djordjevic.vanya@gmail.com


















Vanya_Djordjevich_signature

1 коментар:

Солени гофрети