menu

сряда, 29 юни 2022 г.

Най - сполучливите еклери



Продукти :

250 мл вода 
Щипка сол
2 ч.л. захар 
125 мл олио 
150 г брашно 
250 мл яйца! 

За крема :

1 л прясно мляко 
250 г захар 
4 пакетчета ванилова захар 
1 яйце 
5 жълтъка 
150 г нишесте / царевично /
125 г масло 

Приготвяне :

В две тенджери на котлона :

В едната сипете 900 мл от прясното мляко и оставте да заври, като от време на време разбъркавате. 
В другата тенджера смесете яйце, жълтъци, захар, ванилова захар и нишесте. Добавете и останалото прясно мляко / 100 мл /. Разбъркайте, до получаване на хубава, гладка смес без бучки. Сега, в нея сипете и врящото мляко от другата тенджара. През цялото време разбивайте с миксер. Сложете тенджерата на котлона и варете, до получаване на хубав, гъст крем, на средна температура и с непрекъснато разбъркване. Покрийте крема със стреч фолио директно по повърхността му и оставете да се охлади. 
Охладеният крем разбийте първо с миксер, а след това добавете масло на стайна температура. Разбивайте, до получаване на пухкав крем. 
Докато се охлади крема направете тестото :

В съд на котлона добавете вода, щипка сол, захар, олио. След завиране добавете цялото количество брашно и бъркайте енергично, докато получите хубаво, гъсто тесто. Махнете от котлона и оставете да си почине 3,4 мин. 
Включете фурната на 200 градуса, с вентилатор! 
Измерете точно 250 мл яйца, без черупките! 
Започвате да сипвате яйцата едно по едно в тестото, като разбивате с миксер, до освояване на всяко яйце. Получената смес сипвате в пош за еднократна употреба. Може просто да се използва и лъжичка. 
Щприцовате в тава с хартия за печене, с ширина 5 см. Идеално се събират в тавата на фурната и излизат, около 20 бр. 
Печете в загрята фурна на 200 градуса с, вентилатор без да отваряте фурната! 30 до 35 мин в зависимост от фурната. Наблюдавайте ги през стъклото. Когато забележете, че имат хубав, вече леко тъмен кафеникав цвят са готови. Веднага ги извадете от фурната, важто е да не я отваряте само по време на печене. Оставете да се охладят. Всеки еклер, разрязвате на две части и пълните с готовият крем. Аз, използвам и подсладена сметана, защото така ги харесваме, но не е задължително. Количеството на крема е точно за количеството на тестото. 

Съвет :
1- Измерено количество яйца! Точно 250 мл! 
2- Вратата на фурната не се отваря по време на печене!

Видео рецепта тук :👇

Заповядайте и в кулинарната група "В моята кухня

Mожете да се свържете с мен и на ел.адрес djordjevic.vanya@gmail.com














Рецептата изпробваха :

Латинка Иванова 



Vanya_Djordjevich_signature

2 коментара:

  1. Рецептата е много добра. Следвах я точно. Обясненията са изчерпателни. Еклерите ми се получиха изключително добре, хем ми беше за първи път. Жалко че не мога да приложа снимка

    ОтговорИзтриване

Zu-zu погачице