menu
сряда, 29 юни 2022 г.
Най - сполучливите еклери
Продукти :
250 мл вода
Щипка сол
2 ч.л. захар
125 мл олио
150 г брашно
250 мл яйца!
За крема :
1 л прясно мляко
250 г захар
4 пакетчета ванилова захар
1 яйце
5 жълтъка
150 г нишесте / царевично /
125 г масло
Приготвяне :
В две тенджери на котлона :
В едната сипете 900 мл от прясното мляко и оставте да заври, като от време на време разбъркавате.
В другата тенджера смесете яйце, жълтъци, захар, ванилова захар и нишесте. Добавете и останалото прясно мляко / 100 мл /. Разбъркайте, до получаване на хубава, гладка смес без бучки. Сега, в нея сипете и врящото мляко от другата тенджара. През цялото време разбивайте с миксер. Сложете тенджерата на котлона и варете, до получаване на хубав, гъст крем, на средна температура и с непрекъснато разбъркване. Покрийте крема със стреч фолио директно по повърхността му и оставете да се охлади.
Охладеният крем разбийте първо с миксер, а след това добавете масло на стайна температура. Разбивайте, до получаване на пухкав крем.
Докато се охлади крема направете тестото :
В съд на котлона добавете вода, щипка сол, захар, олио. След завиране добавете цялото количество брашно и бъркайте енергично, докато получите хубаво, гъсто тесто. Махнете от котлона и оставете да си почине 3,4 мин.
Включете фурната на 200 градуса, с вентилатор!
Измерете точно 250 мл яйца, без черупките!
Започвате да сипвате яйцата едно по едно в тестото, като разбивате с миксер, до освояване на всяко яйце. Получената смес сипвате в пош за еднократна употреба. Може просто да се използва и лъжичка.
Щприцовате в тава с хартия за печене, с ширина 5 см. Идеално се събират в тавата на фурната и излизат, около 20 бр.
Печете в загрята фурна на 200 градуса с, вентилатор без да отваряте фурната! 30 до 35 мин в зависимост от фурната. Наблюдавайте ги през стъклото. Когато забележете, че имат хубав, вече леко тъмен кафеникав цвят са готови. Веднага ги извадете от фурната, важто е да не я отваряте само по време на печене. Оставете да се охладят. Всеки еклер, разрязвате на две части и пълните с готовият крем. Аз, използвам и подсладена сметана, защото така ги харесваме, но не е задължително. Количеството на крема е точно за количеството на тестото.
Съвет :
1- Измерено количество яйца! Точно 250 мл!
2- Вратата на фурната не се отваря по време на печене!
Видео рецепта тук :👇
Заповядайте и в кулинарната група "В моята кухня
Mожете да се свържете с мен и на ел.адрес djordjevic.vanya@gmail.com
Латинка Иванова

Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
11/08/2019 - 0 Comments
24/05/2015 - 2 Comments
02/05/2016 - 0 Comments
250 ml яйца?
ОтговорИзтриванеРецептата е много добра. Следвах я точно. Обясненията са изчерпателни. Еклерите ми се получиха изключително добре, хем ми беше за първи път. Жалко че не мога да приложа снимка
ОтговорИзтриване