menu
!doctype>
вторник, 18 април 2023 г.
Козунак
Както казах, поредното бижу от стария тефтер.❤️
Всичко важно ще напиша в описание на рецептата.
Продукти :
7 яйца
280 г захар
250 мл прясно мляко
40 г прясна мая
1 ч.л. сол
Кората на 3 лимона
200 мл олио в тестото
Около 1.300 кг брашно
И 130 г свинска мас за доизмесване / не съм пробвала с масло! /
Още :
1 белтък за намазване
Захар за поръсване
Плънка по желание
Приготвяне :
Без значение е дали ще месите на ръка или с миксер!
В топлото прясно мляко добавете маята, 2 с.л. от захарта и 2 с.л. от брашното. Разбъркайте и оставете да шупне.
В купа добавете яйцата и останалата захар и разбъркайте добре с бъркалка. Добавете лимонова кора настъргана на дребното, на рендето и олиото. Отново разбъркайте добре. Добавете шупналата мая и с постепенно добавяне на брашно и сол, замесете меко тесто. Тестото доизмесвате с мас. Прехвърлете в съд намазан с много малко олио, намажете и тестото от горе с малко олио. Покрийте със стреч фолио и оставете в топла фурна. Не казвам да втаса, а да се надигне 4 пръста от това, което е било. Погледнете разликата във видеото. Докато меся включвам фурната на 50 градуса. Когато таймера звънне, че е загряла я изключвам и вътре слагам тестото, както съм го подготвила по описание. Не е било повече от 30 мин във фурната, а е нарасло, 4 пръста. Вадя и оформям. Оформление не съм снимала. Как оформям фитилите съм показала много пъти. Може да погледнете закачената публикация за козунак в страницата ми. Оформените козунаци покривам със стреч фолио и връщам във фурната, тя е все още топла. Оставям там не повече от 20 мин. Изваждам ги и я включвам на 170 градуса, с вентилатор.. Докато загрее, а то е около 10 мин, намазах с леко разбит белтък и поръсих със захар. Печем в загрята фурна, до готовност, като след около 10 мин покрих с хартия за печене, и така пекох до края. На час не гледам!
От тази доза направих :
1 бр козунак във формата за хляб мисля, че е 11/30 см. Като грамаж на тесто е 3 фитила по 250 грама или 750 г за тази форма.
1 бр козунак във форма за торта 20 см. За него не съм мерила грамаж, но останалото тесто на две части разделих.
1 малка форма за еднократна употреба.
Всичките козунаци са печени наведнъж във фурната.
Яйцата бяха от хладилника, мас от хладилника.
Козунак не се реже, докато е топъл, а се чупи. Конци не търсете от горе, а отдолу или странично.
Авторска рецепта!
Заповядайте и в кулинарната група "В моята кухня"
Mожете да се свържете с мен и на ел.адрес djordjevic.vanya@gmail.com

Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Браво нямам думи красота
ОтговорИзтриване