menu

петък, 13 септември 2024 г.

Бърз и лесен млечен десерт с грис


Продукти :

1.250 л прясно мляко 
250 г захар 
3 пакетчета ванилова захар 
4 яйца 
120 г фин пшеничен грис 
30 г царевично нишесте + 1/2 ч.л. куркума 

Кората на един лимон 
50 г масло 

За намазване :

1 жълтъка 
2 с.л. захар 
2 с.л. вода 
1/2 ч.л. канела / може и без /

Шепа филирани бадеми 

Приготвяне :

Включете фурната на 180 градуса. Форма за торта 24 см, намажете с масло и посипете с грис. 
В тенджера добавете 1 л прясно мляко и 250 г захар. Оставете на бавен огън да заври, като от време на време се разбърква. 
В останалото 250 мл прясно мляко добавете, яйца, грис, нишесте с куркума, ванилова захар и разбъркайте. Получената смес сипете във врящото мляко и варете крема с разбъркване 3,4 мин или, докато се сгъсти. 
Махнете от котлона добавете настъргана лимонова кора, и масло. Разбъркайте да се разтопи и веднага сипете крема в подготвената тава. Направете смес от жълтък, вода, захар и канела и с нея намажете десерта. Посипете с филирани бадеми и печете в загрята фурна, около 35-40 мин или, докато получи хубав наситен кафеникав цвят. 
След охлаждане, сервирайте по желание с мед или захарен сироп. 

Моят десерт е още топъл. 😀

Кукумата в десерта не е задължителна, но тя ще  му придаде нежен, жълтеникав цвят. Колкото до вкуса й, не се усеща! 

Видео рецепта ще видите в страницата ми :👇

Заповядайте и в кулинарната група "В моята кухня"


Mожете да се свържете с мен и на ел.адрес djordjevic.vanya@gmail.com

Vanya_Djordjevich_signature

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кюнефе