menu
петък, 13 септември 2024 г.
Бърз и лесен млечен десерт с грис
Продукти :
1.250 л прясно мляко
250 г захар
3 пакетчета ванилова захар
4 яйца
120 г фин пшеничен грис
30 г царевично нишесте + 1/2 ч.л. куркума
Кората на един лимон
50 г масло
За намазване :
1 жълтъка
2 с.л. захар
2 с.л. вода
1/2 ч.л. канела / може и без /
Шепа филирани бадеми
Приготвяне :
Включете фурната на 180 градуса. Форма за торта 24 см, намажете с масло и посипете с грис.
В тенджера добавете 1 л прясно мляко и 250 г захар. Оставете на бавен огън да заври, като от време на време се разбърква.
В останалото 250 мл прясно мляко добавете, яйца, грис, нишесте с куркума, ванилова захар и разбъркайте. Получената смес сипете във врящото мляко и варете крема с разбъркване 3,4 мин или, докато се сгъсти.
Махнете от котлона добавете настъргана лимонова кора, и масло. Разбъркайте да се разтопи и веднага сипете крема в подготвената тава. Направете смес от жълтък, вода, захар и канела и с нея намажете десерта. Посипете с филирани бадеми и печете в загрята фурна, около 35-40 мин или, докато получи хубав наситен кафеникав цвят.
След охлаждане, сервирайте по желание с мед или захарен сироп.
Моят десерт е още топъл. 😀
Кукумата в десерта не е задължителна, но тя ще му придаде нежен, жълтеникав цвят. Колкото до вкуса й, не се усеща!
Видео рецепта ще видите в страницата ми :👇
Заповядайте и в кулинарната група "В моята кухня"
Mожете да се свържете с мен и на ел.адрес djordjevic.vanya@gmail.com

Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
02/02/2018 - 3 Comments
04/09/2016 - 2 Comments
25/06/2015 - 9 Comments
Няма коментари:
Публикуване на коментар