menu

понеделник, 20 април 2020 г.

Баклава с орехов крокант и бисквити


Продукти:

200 г орехи +3 с.л. захар 
200 г маслени бисквити 

500 г кори за баклава или баница 

150 г масло

За сироп:

500 г захар
600 мл вода
2 пакетчета ванилова захар 

Приготвяне :

Сложете на котлона захар, ванилова захар и вода. След завиране варете около 15 мин , маханете от котлона и оставете настрани. 
В тиган на котлона, добавете захар и карамелизирайте до хубав, кафеникав цвят. Добавете орехи и добре ги объркайте в захарта. Прехвърлете върху лист хартия за печене и оставете да се охладят. 
Охладени, смилате в блендер почти на ситно,  но нека да останат и малко по-едри парченца.
Смелете и бисквити и ги смесете със смления крокант. 
Разтопете масло.
Взимате една кора, намажете я с 1 с.л. от разтопеното масло. Посипете с една шепа от сместа бисквити и крокант. Тук, влиза в роля отоново " пръчката "от закачалка. Навивате на нея и събирате,  като притискате с двете ръце към средата. Извадете от пръчката и редете в кръг в тава 28 см,  намазана с масло. По същия начин, направете и останалите кори. Намажете с останалото масло от горе и печете на 180 градуса,  до златисто. 
Топла баклава се залива с леко охладен сироп. 

Заповядайте и в кулинарната група "В моята кухня"

Mожете да се свържете с мен на ел.адрес djordjevic.vanya@gmail.com

Авторска рецепта. 



















Vanya_Djordjevich_signature

2 коментара:

  1. Здравей, искам само да попитам за захарта в тази рецепта пише 500мл захар...това какво означава 500 гр или..? Тъй като утре мисля да приготвя тази баклава ще бъда благодарна да ми кажете точното количество захар. :)

    ОтговорИзтриване
  2. Уникалната! Стана превъзходно... обрах овациите за добра домакиня.
    Благодаря за рецептата! Здраве и късмет желая от сърце!

    ОтговорИзтриване

Zu-zu погачице